نکروز بینی بعد از عمل همان سیاه شدن بافت بینی است که به دلیل کاهش جریان خون و یا توقف کامل آن در این اندام اتفاق می افتد. عواملی مانند تجربه کم جراح، پانسمان نامناسب بینی، سابقه سلامت بیمار و یا تزریق های نامناسب احتمال بروز این آسیب را افزایش می دهند. انتخاب بهترین جراحان بینی شیراز یا شهر محل سکونت تان مهمترین اقدام برای پیشگیری از ایجاد این عارضه است.
نکروز بینی |
|
علت | فشار بر بافت بینی، تزریق های نامناسب فیلر یا داروها، ابتلا بیمار به بیماری های زمینه ای، تجربه کم جراح |
علائم | تورم و درد، ترشح غیر طبیعی، تغییر رنگ پوست تشکیل زخم |
درمان | داروهای آنتی بیوتیک و ضد التهاب، پماد، ماساژ، اکسیژن تراپی، جراحی |
نکروز بینی بعد از جراحی چیست؟
نکروز یا سیاه شدن بینی آسیبی به بافت این اندام است که در نتیجه اختلال در گردش خون و کمبود اکسیژن رسانی به این بافت ایجاد می شود. این آسیب می تواند در مواردی تشدید پیدا کند و باعث از دست رفتن استخوان و غضروف نوک بینی به طور کامل شود.
انواع نکروز بینی | توضیح نکروز |
نکروز عفونی | آسیبی که در نتیجه یک عفونت ویروسی یا باکتریایی در بافت بینی ایجاد شده و منتج به تخریب بافت و یا مرگ سلولی می شود. |
نکروز پنیری | عارضه ای است که بافت استخوان شکلی شبیه پنیر دارد و لخته خون در آن ایجاد می شود. |
نکروز انعقادی | آسیبی است که در نتیجه کمبود اکسیژن در سلول های استخوان ایجاد می شود. |
نکروز شیمیایی | آسیب و مرگ سلول های بافت بینی است که به دلیل استفاده نادرست موادی شیمیایی مانند غلظت بالای مواد یا داروهای تزریقی ایجاد می شود. |
نکروز ایسکمیک | در نتیجه کاهش جریان خون، قطع شدن ان در بافت بینی، انسداد عروق یا فشرده شدن انها پس از عمل اتفاق می افتد. |
نکروز ترومبوتیک | آسیب ناشی از ایجاد لخته های خونی در عروق بینی که باعث بسته شدن و کاهش جریان خون می شود. |
نکروز فیبرینوئید | آسیبی به بافت بینی است که در نتیجه اختلال در فعالیت عروق خونی ایجاد می شود. |
علت ایجاد نکروز بینی
نکروز بینی بعد از عمل رینوپلاستی به 6 دلیل زیر بروز پیدا می کند:
1. تجربه کم جراح
جراحی که تجربه کافی در عمل رینوپلاستی نداشته باشد؛ ممکن است از تکنیک های غیر استاندارد استفاده کند و با دستکاری بیش از حد و یا تغییراتی غیر اصولی در بافت بینی، زمینه را برای آسیب پذیری بیشتر بافت بینی (غضروف یا پوست روی آن) در برابر بروز نکروز فراهم سازد. به علت کاهش جریان خون به بافت بینی یا متوقف شدن آن، این بافت توانایی بازسازی را از دست می دهد و نکروز یا سیاه شدن بینی اتفاق می افتد.
در مجله dralanevans ذکر شده است:
The surgical techniques used during rhinoplasty may substantially increase the risk of necrosis. Procedures that involve extensive reshaping or reduction of nasal structures may inadvertently damage blood vessels, reducing the blood flow to the nasal tissues.
تکنیک های جراحی در طول رینوپلاستی ممکن است خطر نکروز را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. روش هایی که شامل تغییر شکل گسترده یا کاهش ساختارهای بینی می شود ممکن است سهواً به رگ های خونی آسیب برساند و جریان خون را به بافتهای بینی کاهش دهد.
2. فشار بر بافت بینی
گچ یا پانسمان نامناسب بینی می تواند فشار زیاد و در نتیجه آسیب به رگ های خونی بافت بینی ایجاد کند. این فشار و آسیب ممکن است در حین جراحی هم ایجاد شود. این فاکتور جریان خون را به بافت بینی کاهش می دهد یا به طور کامل آن را متوقف می کند و زمینه ساز بروز نکروز می شود
3. سابقه سلامت بیمار
بیمارانی که مبتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت یا بیماری های قلبی و عروقی هستند ریسک بالاتری برای قرار گرفتن در معرض این آسیب دارند.
4. تزریق های نامناسب
استفاده از مواد تزریقی یا پرکننده مانند فیلرها، برای رفع مشکلات سطحی آن، و یا استفاده غیر استاندارد داروها می تواند باعث تحریک بافت بینی پس از جراحی و در نهایت ایجاد نکروز شود. به عنوان مثال، تزریق نامناسب کورتون پس از جراحی رینوپلاستی که با هدف کاهش ورم و پیشگیری از تشکیل بافت اسکار انجام می شود، خطر بروز نکروز را افزایش می دهد. تزریق این دارو در دوزهای بالا یا مکان نامناسب می تواند باعث کاهش جریان خون به بافت بینی و در نتیجه سیاه شدن و مرگ سلولی این بافت شود. این مورد می تواند علت سوزش بینی بعد از عمل نیز باشد.
5. ایجاد عفونت بعد از جراحی
برای کنترل عفونت بعد از هرگونه عمل زیبایی مصرف داروهای آنتی بیوتیک الزامی است. در شرایطی که بیمار مصرف این داروها را نادیده بگیرد یا در بازه زمانی تجویز شده استفاده نکند، دچار عفونت می شود. همین فاکتور باعث التهاب و آسیب به عروق خونی و در نهایت نکروز بینی بعد از عمل خواهد شد.
6. استعمال سیگار
مصرف دخانیات هم یکی دیگر از دلایل بروز نکروز بعد از جراحی است. نیکوتین سیگار با تنگ کردن رگ های خونی، جریان خون را به بافت بینی محدود می کند و در نهایت می تواند خطر بروز سیاه شدن بینی را افزایش دهد.
علائم اولیه نکروز بینی
با شناسایی علایم اولیه نکروز بینی بعد از جراحی می توان تا حد زیادی احتمال ایجاد عفونت های شدید و مرگ بافتی را کاهش داد. این علائم عبارتند از:
1. تورم بافت بینی
طی هفته های اول بعد از رینوپلاستی تورم بینی یک عکس العمل کاملا طبیعی است. این تورم به مرور زمان و با گذشت حدود یک ماه بعد از جراحی روند کاهشی پیدا می کند. اما در شرایطی که تورم بافت بینی همچنان شدید و غیر طبیعی باشد و حتی پس از گذشت یک ماه بهبود پیدا نکند می تواند یکی از علائم بروز نکروز باشد.
2. تغییر رنگ پوست
از دیگر علائم نکروز بینی بعد از عمل این است که ناحیه آسیب دیده، که اکثرا در نوک بینی است، به رنگ سیاه و یا بنفش و آبی تغییر پیدا می کند. این تغییر رنگ نشانه ای از کاهش جریان خون و مرگ سلول های بافت بینی است.
3. ترشح مایعات غیر طبیعی بینی
هرگونه ترشح غیر طبیعی از بینی می تواند خطر ایجاد نکروز بافت آن را افزایش دهد؛ به ویژه اگر این ترشحات با خون یا بوی بد همراه باشند. در صورت مشاهده این علائم باید سریعا به پزشک مراجعه شود تا با درمان مناسب از بروز و یا گسترش نکروز بینی بعد از عمل پیشگیری گردد.
4. سایر علائم غیر عادی نکروز بینی
- درد شدید بافت بینی
- احساس سوزن و گزگز شدن در ناحیه آسیب دیده
- پوسته پوسته شدن و تشکیل زخم و اسکار بافت بینی
- خونریزی های مکرر و غیر قابل کنترل
- استشمام بوی نامطبوع در ناحیه بینی
خطرات بروز نکروز بینی بعد از رینوپلاستی
نکروز بینی یکی از عوارض خطرناک پس از رینوپلاستی است و در صورتی که درمان نشود می تواند عواقبی جبران ناپذیر برای بیمار به همراه داشته باشد:
- از بین رفتن کامل غضروف، استخوان و بافت های نرم بینی
- اختلالات تنفسی و کاهش عملکرد بینی
- ایجاد عفونت های جدی در بدن بیمار
علاوه بر جنبه های آسیب جسمی، سیاه شدن بافت بینی می تواند باعث ایجاد مشکلات روانی، افسردگی، اضطراب و اعتماد به نفس بیمار شود.
درمان نکروز بینی بعد از جراحی زیبایی
درمان نکروز بینی بعد از عمل رینوپلاستی با توجه به میزان پیشرفت این آسیب متفاوت است.
روش های غیر جراحی درمان نکروز بافت بینی
درمان این عارضه در مراحل اولیه شامل روش های غیر جراحی است که به منظور جلوگیری از گسترش ناحیه آسیب دیده و بهبود وضعیت بافت انجام می شود.
- داروهای آنتی بیوتیک: از این گروه برای درمان عفونت و کاهش التهاب استفاده می شود.
- داروهای ضد التهاب: این داروها به منظور رفع انسداد رگها کاهش تورم و بهبود خونرسانی ناحیه آسیب دیده استفاده می شوند.
- داروهای ضد انعقاد: در مواردی بروز نکروز به دلیل تزریق مواد پرکننده باشد، استفاده از این داورها مانند هیالورونیداز با بهبود جریان خون به ترمیم ناحیه آسیب دیده کمک می کند.
- پمادهای مخصوص: برخی از پمادها به تسکین ناحیه آسیب دیده و ترمیم سطح پوست کمک می کنند.
- اکسیژن تراپی: این روش با افزایش اکسیژن رسانی به بافت های آسیب دیده به بهبود آنها کمک می کند.
- ماساژ درمانی: استفاده از این روش به بهبود گردش خون و پیشگیری از گسترش ناحیه آسیب دیده موثر است.
- تزریق فیلر: در شرایطی که نکروز سطحی است تزریق فیلرهای خاص می تواند مفید باشد، این مواد برای بازسازی نواحی آسیب دیده بینی و ترمیم بافت های آن موثر هستند.
درمان نکروز بینی با جراحی
در شرایطی که نکروز بینی بعد از جراحی پیشرفت کرده و بخش گسترده ای از بافت بینی به دلیل این آسیب بافتی دچار مرگ سلولی شده است، جراحی بهترین گزینه برای درمان خواهد بود.
- جراحی ترمیمی (پیوند بافت): در مواردی استفاده می شود که بافت بینی به شدت آسیب دیده باشد. در این روش از ناحیه ای دیگر در بدن پیوند بافت برای ترمیم بینی انجام می گردد.
- حذف بافت های مرده: جراح با برداشتن بافت های مرده ناحیه آسیب دیده از گسترش عفونت پیشگیری می کند.
پیشگیری از نکروز بینی بعد از جراحی
مهم ترین نکته جهت پیشگیری از نکروز بینی بعد از عمل این است که لایه چربی با احتیاط زیادی از پوست بیمار برداشته شود. این موضوع برای بیماران با بینی های گوشتی اهمیت بیشتری دارد. هرگونه بی احتیاطی جهت تغییر ضخامت بینی و یا بی تجربگی جراح می تواند باعث اختلال در گردش خون بافت بینی شود و پوست بینی را بعد از جراحی سیاه کند. از این رو انتخاب جراح مجرب و ماهر بسیار حائز اهمیت است و خطر بروز نکروز را کاهش می دهد.
جهت پیشگیری از این عارضه خطرناک رعایت نکات زیر مفید خواهد بود:
- ارزیابی دقیق بیمار توسط جراح از نظر مواردی چون آناتومی بینی، سابقه سلامت بیمار، انتظارات او و…
- انتخاب بهترین روش جراحی با توجه به بررسی های انجام شده
- رعایت اصول استریل و ضدعفونی محیط جراحی
- و شناخت بیمار از علائم نکروز جهت تشخیص زودهنگام و درمان به موقع
در پایان، درمان نکروز بینی بعد از عمل رینوپلاستی
نکروز بینی یکی از عوارض نادر اما جدی بعد جراحی است که به دلیل اختلال در گردش خون ایجاد می شود. این اختلال می تواند علل مختلفی چون فشار به بافت بینی، تزریق نامناسب دارو با فیلرها و تجربه کم جراح به وجود می آید. این عارضه با علائم اولیه ای مانند تورم، تغییر رنگ پوست، ترشحات غیر طبیعی با بوی بد و و تشکیل زخم و اسکار همراه است. بی توجهی به هر یک از این علائم می تواند با ایجاد عفونت در بدن، از بین رفتن کامل استخوان، غضروف بینی و یا اختلالات تنفسی سلامت بیمار را تهدید کند.
درمان به موقع این عارضه با استفاده از داروهای آنتی بیوتیک، ماساژ، تزریق فیلر یا اکسیژن تراپی تا حد زیادی از گسترش ناحیه آسیب دیده جلوگیری می کند. اما در شرایطی که بخش گسترده ای از بافت دچار نکروز و مرگ سلولی شده باشد، جراحی تنها روش درمان است. برای پیشگیری از این عارضه توصیه می کنیم جراحی مجرب و متخصص را انتخاب کنید. در سایت ایران دکتر آنلاین می توانید با مشاهده سوابق پزشکان متخصص، بهترین جراح بینی را انتخاب کنید
سوال متداول نکروز بعد جراحی
نکروز بافت بینی چند روز بعد از عمل بروز می کند؟
این عارضه سه تا هفت روز پس از عمل جراحی ظاهر می شود. البته ممکن است در مواردی طی روزهای ابتدایی پس از عمل یا دو هفته بعد از عمل هم بروز پیدا کند.
تزریق فیلر در بینی می تواند باعث بروز نکروز شود؟
بله. تزریق انواع غیر استاندارد، دوز بالای این مواد در محل نادرست می تواند احتمال بروز این عارضه را افزایش دهد.