پل بینی به قسمت فوقانی بینی از بین دو چشم تا نوک بینی گفته می شود. این بخش مخصوصا از زاویه نیم رخ، تاثیر زیادی در زیبایی چهره دارد؛ بنابراین رایج ترین بخشی است که در جراحی های زیبایی اصطلاح می شود. انواع پل بینی چیست؟ پل بینی بر اساس شکل و اندازه، انواع مختلفی دارد که با جراحی یا روش های دیگر قابل اصلاح می باشد. انتخاب روش مناسب برای ترمیم ریشه بینی به شرایط فرد و تشخیص پزشک متخصص بستگی دارد. در صورتی که می خواهید برای درمان پل بینی اقدام کنید، بهتر است ابتدا لیست جراحان بینی شیراز یا شهر خود را بررسی کنید.
پل بینی کجاست؟
ریشه یا پل بینی (Nasal bridge) قسمت فوقاتی بینی می باشد که از به هم پیوستن دو تیغه سمت راست و چپ شکل می گیرد. پل از بالای بینی تا نوک آن امتداد پیدا می کند. ریشه بینی از دو بخش استخوانی در بالا و بخش غضروفی در قسمت تحتانی تشکیل شده است.
انواع پل بینی
انواع پل بینی چیست؟ پل بینی بر اساس شکل استخوان این ناحیه، ساختارهای متنوعی دارد. گاهی پل بینی دارای قوس طبیعی و متناسب با سایر اجزای صورت است. اما در مواقعی پل بینی از نظر پهنا، ارتفاع و طول، غیر طبیعی به نظر می رسد و به نوعی ناهنجاری ظاهری محسوب می شود. بر اساس شدت و نوع عدم تناسب ریشه بینی، می توان آن را به انواع مختلفی دسته بندی کرد که در ادامه هریک را توضیح داده ایم.
1. پل بینی برآمده
برآمدگی پل بینی (Bumpy nasal bridge) ناشی از رشد استخوان روی آن است به صورتی که از نیم رخ به صورت قوز دیده می شود. این برجستگی ممکن است قرینه باشد یا همراه با انحراف تیغه بوده و به یک سمت متمایل باشد. پل بینی برآمده در شرایط خفیف با استفاده از تزریق فیلر قابل اصلاح است. در صورت زیاد بودن قوز، وجود انحراف در تیغه یا درخواست نتیجه فانتزی، جراحی تنها گزینه است.
2. پل بینی خمیده
اگر تیغه بینی در اثر شکستگی یا ناهنجاری مادرزادی، به یک سمت بینی متمایل باشد، پل بینی خمیده (crooked nasal bridge) یا پل بینی قلابی (Hooked nasal bridge) گفته می شود. خمیدگی پل بینی باعث ظاهری نامتقارن در صورت می شود و در عین حال اغلب تنفس را نیز با مشکل روبرو می کند. درمان این مشکل جراحی زیبایی است.
3. پل بینی کوتاه
پل بینی کوتاه (Concave nasal bridge) از نظر ظاهری شبیه به بینی نوزادان است و ظاهری جذاب دارد. برخی از بازیگران هالیوود مانند الیزابت تیلور و اما استون نیز این نوع ساختار بینی را دارند. در این نوع پل بینی، طول استخوان فوقانی بینی کوتاه و نوک بینی گرد و رو به بالا است. در آقایان یا افرادی که اندازه صورت آنها با پل بینی کوتاه تناسب ندارد، می توان با جراحی بینی یا تزریق فیلر، بینی را به فرم طبیعی و استخوان پل را به صاف تر کرد.
4. پل بینی صاف
پل بینی صاف (Flat nasal bridge) ایده آل ترین شکل تیغه بینی است هرچند ممکن است مطلوب برخی افراد نباشد. در افرادی که جراحی زیبایی طبیعی انجام می دهند و در آقایان، اغلب این مدل از پل بینی پیشنهاد می شود.
5. پل بینی پهن
اگر قسمت بالای بینی پهن تر از حد معمول باشد، پل بینی پهن (broad nasal bridge) محسوب می شود. این شکل از بینی معمولا ژنتیکی است. البته در برخی موارد می تواند در اثر سندرم گورلین (ناهنجاری ارثی) یا سندرم هیدانتوئین جنینی (مصرف داروی ضد صرع در بارداری) به وجود بیاید.
6. پل بینی فرورفته
فرورفتگی در پل بینی چیست؟ وقتی نوک بینی به سمت پایین و نزدیک به پشت لب قرار دارد و ارتفاع تیغه بینی کوتاه باشد، پل بینی فرورفته (Depressed nasal bridge) به وجود می آید. در این موارد، قسمت استخوانی بالای بینی به اندازه کافی رشد نکرده است. این حالت گاهی ژنتیکی و گاهی به دلیل ضربه، عفونت یا ناهنجاری های مادرزادی بروز می کند. این مدل از تیغه بینی با جراحی قابل اصلاح می باشد.
7. پل بینی باریک
گاهی فضای بین دو سمت تیغه بینی آنقدر کوچک است که از روبرو به شکل پل بینی باریک (Narrow nose bridge) دیده می شود. در این نوع تیغه های باریک، فرد در تنفس نیز مشکل دارد. گاهی سابقه جراحی بینی ناموفق یا دلایلی ژنتیکی از عوامل ایجاد این نوع بینی هستند. در جراحی پل بینی باریک عمدتا از گرافت غضروفی برای افزایش مجرای تنفسی، پهن تر کردن پل بینی و استحکام و حمایت از بافت استفاده می شود.
دلایل ایجاد اختلال در ریشه بینی
مشکلات استخوان پل بینی چیست؟ افراد ممکن است به دلایل مختلف زیر در قسمت ریشه بینی دچار مشکلاتی شوند:
1. آسیب فیزیکی: آسیب یا شکستگی در اثر ضربه مستقیم، در استخوان بینی تغییر شکل ایجاد می کند. ایجاد انحراف، برآمدگی و خمیدگی در تیغه معمولا در تصادفات و حوادث رخ می دهد.
2. جراحی ناموفق: گاهی در اثر برداشتن بیش از اندازه استخوان یا غضروف، فرورفتگی، باریک شدن یا کوتاهی در ریشه بینی به وجود می آید. عفونت و خونریزی بعد از جراحی نیز می تواند باعث تغییر شکل این ناحیه شود. البته در بعضی از موارد تورم ناشی از جراحی با مشکلات ساختاری اشتباه گرفته می شوند. شما می توانید با مصرف انواع دمنوش برای کاهش ورم بینی، این عارضه را با سرعت بیشتری بهبود دهید و فرم نهایی بینی را زودتر مشاهده کنید.
3. بیماری های ژنتیکی: در برخی از مشکلات و ناهنجاری های ژنتیکی و مادرزادی، شکل بینی یا رشد آن تحت تاثیر قرار می گیرد. افتادگی، پهن شدن، کوتاهی و تخریب غضروف از عوارض اختلالاتی مانند شکاف کام و لب، سندرم دی جورج، دیسپلازی غضروفی، سندرم گورلین، سندرم هیدانتوئین جنینی، سندرم داون و سندرم واچر- واگنر هستند.
4. هماتوم سپتوم بینی: علت تغییر در پل بینی چیست؟ ایجاد لخت خون در سپتوم می تواند جریان خون را مختل کرده و غضروف را تخریب کند. این وضعیت در نهایت منجر به تغییر شکل ساختار بینی می شود.
5. ابتلا به برخی از بیماری ها: بیماری های التهابی و خودایمنی مثل گرانولوماتوز وگنر و پلی کندریت عود کننده، به غضروف های بدن حمله می کنند؛ در نتیجه افراد مبتلا دچار تخریب و ناهنجاری هایی مانند فرورفتگی یا کوتاهی تیغه بینی خواهند شد.
چرا باید پل بینی را درمان کنیم؟
به دلایل مختلف ممکن است افراد به توصیه پزشک به دنبال اصلاح پل بینی باشند. هدف چنین جراحی یکی از موارد زیر است:
- بهبود تقارن و تناسب طول یا فرورفتگی پل بینی با سایر اجزای صورت
- بهبود تنفس ناشی از انحراف یا فرورفتگی بیش از اندازه بینی
- ترمیم ناهنجاری ها و آسیب پذیری پل بینی ناشی از حوادث یا عمل جراحی قبلی
براساس میزان ناهنجاری پل بینی و تغییرات مد نظر، می توان از ۳ گزینه جراحی، لیفت بینی با نخ یا تزریق فیلر برای اصلاح پل بینی استفاده کرد. هرکدام از این روش ها مزایای و معایب خاص خود را دارند و برای نوع خاصی از پل بینی مناسب هستند. جراحی تاثیر دائمی بر اصلاح بینی دارد و دو روش لیفت و تزریق فیلر، موقتی هستند.
تکنیک های اصلاح پل بینی
روش اصلاح پل بینی چیست؟ یکی از شیوه هایی که می توان از نتیجه عمل اطمینان پیدا کرد استفاده از قالب های سه بعدی است. این قالب پیش از جراحی، طی جلسه مشاوره بین جراح و مراجع مشخص و با پرینتر سه بعدی تولید می شود. حین عمل از آن برای رسیدن به شکل دلخواه استفاده خواهد شد. درمان اصلاحی پل بینی با جراحی، عمدتا به 3 روش انجام می شود:
- استفاده از ایمپلنت های مصنوعی: در مواردی که پل بینی فرو رفته یا کوتاه است، با استفاده از ایمپلنت می توان ارتفاع و طول ایده آل را به بینی بازگرداند.
- جراحی به روش استئوتومی: این تکنیک که برای فرم های برجسته، پهن و انحراف پل بینی کاربرد دارد. در این روش ساختار استخوانی روی بینی با استفاده از برش های دقیق و جابجایی، اصلاح می شود.
- استفاده از گرافت غضروفی: در مواردی مانند بینی باریک در تلفیق با روش های دیگر کاربرد دارد.
روش های بدون جراحی اصلاح ریشه بینی
روش های بدون عمل برای بهبود پل بینی چیست؟ درمان مشکلات پل بینی با روش های کم تهاجمی زیر نیز به میزان کم قابل انجام خواهد بود:
لیفت بینی با نخ برای مشکلات جزئی
در این روش از نخ های مخصوص و بسیار نازک قابل جذب، برای لیفت کردن بینی استفاده می شود. جراح پس از ارزیابی شرایط بیمار، میزان لیفت، تعداد نخ ها و محل دقیق ورود آنها را تعیین می کند. بعد از ضد عفونی و بی حسی موضعی نخ ها از طریق برش هایی بسیار کوچک وارد بینی شده و با کشیدن آنها فرم دلخواه را ایجاد می شود.
لیفت بینی سریع و سرپایی است و دوره نقاهت کوتاهی دارد. نتیجه لیفت بینی بلافاصله بعد از انجام، مشخص و قابل مشاهده است. این روش برای افرادی که به دنبال روش های غیر تهاجمی، کم عارضه، موقت و کم هزینه تر هستند، کارایی دارد. لیفت با نخ برای پل بینی از نوع صاف و افتاده مناسب تر است و در موارد شدید ناهنجاری تیغه، موثر نخواهد بود.
تزریق فیلر بینی مناسب چه کسانی است؟
فیلر بینی نیز مانند لیفت، یک روش غیر تهاجمی، موقت و سرپایی برای درمان ناهنجاری های خفیف پل بینی است. افرادی با شرایط زیر می توانند کاندید خوبی برای تزریق فیلر پل بینی باشند:
- در صورت وجود قوز، ناهمواری یا فرورفتگی مختصر روی بینی
- افرادی که بینی استخوانی دارند.
- در افرادی که پوست بینی زیاد نازک نباشد.
- افرادی که دچار شکستگی یا انحراف بینی هستند.
- افرادی که به دلیل شرایط زمینه ای، منع جراحی دارند.
فیلر به چه کسانی توصیه نمی شود؟
در صورت بارداری، سن زیر ۱۸ و بالای ۶۰ سال، ابتلا به دیابت، سینوزیت و مشکلات خودایمنی، تزریق فیلر گزینه مناسبی نیست و حتما باید با پزشک مشورت کنید. با توجه به ارزیابی متخصص، میزان و نوع فیلر تزریقی و محل دقیق تزریق مشخص می شود. پس از آن با ضدعفونی و بی حسی موضعی در ناحیه، تزریق انجام می شود و نتیجه بلافاصله قابل مشاهده است.
در آخر، پل بینی چیست؟
پل بینی چیست؟ پل یا ریشه بینی به قسمت فوقانی بینی گفته می شود که از فاصله بین دو چشم تا نوک بینی امتداد دارد. در برخی افراد پل بینی با اجزای صورت ناهماهنگ بوده و بزرگتر یا فرورفته تر از حالت طبیعی است. برای اصلاح فرم روی بینی، بر اساس نوع آن می توان از روش جراحی، تزریق فیلر یا لیفت با نخ استفاده کرد. انتخاب بین این روش ها به شرایط فرد و وضعیت بینی بستگی دارد. از طرفی در اصلاح فرم پل بینی باید به اندازه صورت و تناسب بینی با آن توجه شود؛ لزوما پل بینی فرو رفته یا قوس دار برای هر چهره ای مناسب نیست. برای اصلاح پل بینی و مشاهده لیست بهترین جراحان از ایران دکتر آنلاین کمک بگیرید.
سوالات متداول ریشه بینی
آیا اصلاح پل بینی بدون جراحی امکان پذیر است؟
بله، در افرادی که پل بینی قوز اندکی دارد و برای اصلاح پل بینی فرورفته می توان از روش هایی مثل لیفت با نخ و تزریق فیلر استفاده کرد.
چه بیماری هایی باعث غیر طبیعی بودن پل بینی می شوند؟
بعضی از اختلالات ژنتیکی ویژگی های ظاهری یکسانی به اجزای صورت افراد مبتلا می دهند. مثلا تیغه بینی در افراد مبتلا به سندرم داون، صاف و پهن است. همچنین مبتلایان به دیزوستور کلیدوکانیال و سندرم ویلیامز، پل بینی کوتاه و فرورفته دارند.
علت فرورفتگی پل بینی بعد از جراحی چیست؟
فرورفتگی ریشه بینی یکی از عوارض ناخواسته رینوپلاستی است که به علت آسیب به غضروف تیغه بینی، عفونت و هماتوم اتفاق می افتد.